Followers

Thursday, 4 August 2011

Hidup satu perjalanan

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

OTW ke kL sentral. Wahh lamanya tak naik bus. Hari ini guna bus ke kL sentral. Nak selesaikan issue tertunggak ni.

Sepanjang perjalanan ni, macam-macam ada kan? Sama juga dengan hidup kita. Dan perlu dihadapi. Walau apa jua. 

1. Traffic light - Merah tandanya STOP. Hijau jalan. NO dan YES dalam hidup.

2. Simpang - hidup tidak selalunya lurus, kadang-kadang kita perlu membelok sedikit, tambah dalam hal melibatkan kerja ni. Kreatif ya. 

3. Jalan lurus - iaitu hukum-hukum ALLAH yang senantiasa lurus. Tiada pengecualian. Salah tetap salah. 

4. Jalan berliku - hidup tak semestinya sentiasa mudah kan? Ujian senantiasa ada. Mengelak dari lubang samalah dengan mengelak dari melakukan perbuatan dosa yang salah dan ditegah.

5. Jalan berlubang - there is always a chance for improvement.

6. Akhir sekali, sign boards. Sebagai panduan dan jalan untuk diikut. Sabda Rasulullah,
''aku tinggalkan kamu dengan 2 menda, barangsiapa yang mengikut keduanya dia tak akan sesat, iaitu Al-Quran n As-Sunah''

note :: tak susah pun kalau mengikut jalan yang disediakan. Susahnya bila ingkar jalan utama tu. ALLAH da sediakan jalan untuk dipermudahkan. Kita yang degil. Padan muka.

6 comments:

Suhaili Sarif said...

nadh,ayat2 ni sangat terbaik :)
thanx nadh

Iffah Afeefah said...

buat pe jela kat kl sntral

betol tu jiran

npela byk sgt idea

d_tieah said...

Tengok jalan jauh, kita suka buat short cut.. Ngee :) Bila takleh buat pusingan u, kita buat jugak.. Memang sama cam kehidupan kat dunia.. Hehehe..

Entry Terbaru 1 : Isu Video Iklan Raya dan Ramadhan
Entry Terbaru 2 : Isu DNA Babi

Nour Akmal said...

setuju dgn entry ni..
yg pntg ikut lah jln Allah...=)

Nour Akmal said...

setuju dgn entry ni..
yg pntg ikut lah jln Allah...=)

fRaMe+LenSeS said...

Suhailly :: maceh kamu.. ;)

Iffah :: ne ada la.

Buta+Pekak+Bisu=CINTA