Followers

Saturday, 6 August 2011

Part 8: I'm nothing without you

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca. 
Sila lihat di kiri anda untuk kesinambungan dan permulaan kisah ini.


"Abang, sampai bila kita nak macam ni? Saya hari-hari makan hati dengan sikap Adilla tu.."

"Sabarlah sayang, bagilah dia masa nak menerima abang."

"Tapi sampai bila abang..? "

"Sayang, dengar kata abang, kita beri masa kepada dia. Akan tiba masanya satu hari nanti."

"Dia saja anak kita abang, saya harap sangat dia boleh berdamai dengan abang, lagipun abang bukan orang lain. Abang tu...... "

"Sudahlah sayang, kita doakan dia okeh. Lagipun dia sendiri dah tahu yang Syurga seorang anak itu dibawah kaki ibunya, syurga ALLAH tertakluk kepada redha Ibu dan Ayahnya. " 

*************************************************

"Dila, kau tak boleh macam ni. Kau tak kesiankan Ibu kau ka? Kesian dia, rindukan kau, tapi kau tak pergi melawat dia, sedangkan rumah kita dekat ja dengan rumah kau tu."

"Kau ni Maera, kenapa yang kau nak sangat backing Mama n Uncle Rasyid? Kau tak tahu macam mana sakitnya jiwa aku bila tahu Mama menduakan Abah."

"Sudah-sudah lah tu Dila, kau takkan tahu pedihnya selagi kau tak merasa kehilangan. "

"Apa maksud kau? Aku ni anak tanpa Ayah tau.??." Bentak Adilla.

"Ayah kau tiada waktu kau masih kecil, masa kau belum benar mengerti erti sebenar kehidupan. Aku ni, hilang Ibu ketika aku umur 22 tahun, dan aku sama macam kau, aku ingkar, melawan aja kerjanya, kau tak tahu betapa pedihnya rasa bila diri tak sempat memohon ampun yang benar-benar proper sebelum ibu pergi." Suara Maera mula berubah, mata mula berkaca. Perlahan-lahan dia bangun dan berlalu pergi dari bilik Adilla. 

Adilla terdiam. Perasaan bersalah mula mencengkam diri. Namun tiada langkah yang diambil untuk menenangkan Maera yang rasanya sedang menangis selepas disentuh suis kesedihan didalam hatinya sebentar tadi, dia sendiri masih sugul dan buntu dengan apa yang berlaku sekarang.

Tiba-tiba, telefon bimbit Nokia E72 miliknya berbunyi. 
"Walau raga kita terpisah jauh namun hati kita selalu dekat...".

Adilla terus mengangkat tanpa melihat screen  untuk mengetahui siapakah pemanggilnya, kerana ringtone ini digunakan untuk Mamanya sahaja. 
"Ila, Uncle ni." 

"Urmm.. Kenapa call Ila?." Adilla menjawap dengan nada dingin.

"Uncle tahu Ila tak suka nak tengok muka Uncle, tapi Ila pulanglah, dah 2 hari Mama Ila demam. Dia rindukan Ila tu. Tak apalah jika Ila taknak tengok Uncle, Uncle akan keluar dari rumah bila Ila tiba nanti."

Adilla mendiamkan diri. 

"Uncle minta diri dulu. Mama Ila panggil dah tu. Ila datang ya. Assalamualaikum. "

Panggilan diputuskan oleh Uncle Rasyid. Ayah tiri Adilla. Perkahwinan dia dengan Mama Adilla sudah masuk tahun ketiga. Tapi sehingga ke saat ini, dia tidak berhenti diberikan layanan yang sangat dingin dari Adilla. Dalam fikiran Adilla, Uncle Rasyid jahat, kerana telah mengambil tempat Ayah.

*************************************************

Shahir bermenung. Apalah yang sedang bermain dalam fikiran Zaki. Dia begitu berkeras menyuruh Shahir berjumpa dengan Adilla. Shahir tak berhenti memikirkan apa akan berlaku selepas ini. Dia sebenarnya runsing dengan keadaan dia dan Adilla. Kalau dahulu, dia punya tempat meluahkan rasa hati, tapi sekarang dia tinggal seorang diri lagi. Tanpa ada tempat untuk bersembang. Hidup hanya kepada kerja-jalanraya-rumah-tidur dan berulang lagi hari demi hari begitu.

"Hai Shahir, tak sabar menunggu si dia tiba kah?". Perli Zaki.

"Tak adalah, aku dah lama tak bertemu dengan Dilla tu, segan pun ada jugak.". Balas Shahir.

"Segan? Atau rindu sudah bertamu dalam diri tu? ". Zaki cuba mengusik

"Sudahlah kau." 

Penantian mereka sudahpun berganjak ke angka dua jam. Tapi Adilla masih belum menonjolkan dirinya.

"Hai, kau ni betul ka tak ni ajak dia jumpa hari ni? " Soal Zaki.

"Aku dah ajak dia lah.". Balas Shahir.

"You got message". Handphone milik Shahir menjerit tetiba. Jarinya bingkas menekan button unlock dan melihat handphone miliknya itu. Seperti dijangka, ianya adalah dari Adilla.

"Assalamualaikum Shahir, maafkan saya. Saya tak dapat hadir. Ada hal. Maaf sekali lagi.

Sender : Adilla"

Shahir terdiam lagi.


Note : Silakan wahai Jiran. Teruskan kesinambungan cerita ini ya.. Weeee~~

13 comments:

Iffah Afeefah said...

okeh maki mencabar tugas kali ni..

nadh sje je kan...papepon pnulisn nadh makin mantap..dah kalah ai=P

sergeant keroro said...

cepat cepat, hehe XD

NasZ said...

gaya penulisan yang sangat baik. wow.. menarik la..

MOHD NASER.com

zezolla_atin said...

nice story la! =))

kiera'sakura said...

sekeras2 hati adila tue pown lame2 nanti lembut la..

errr tak suka nama adila ekceli..huhuhu

aimie amalina said...

kikiki
makin rancak nampaknye nih..hehehhe

Suhaili Sarif said...

thanx nadh :)
waa cair jugak hati dila
pandai nadh pujuk dia balik rumah.hehe

frust la shahir x dpt jmp dila.hihi

p/s:nadh and ipah,td borak2 dgn kwn akk.die tgh cte psl kwn laki dia yg bnama amar.tb2 akk ckp,eh kwn ko shahir tu ada ajak ko buka puasa x?
kwn akk 2 blur je sbb apesal tb2 akk cte psl shahir.haha
rupanya pengaruh shahir da sampai kt luar.hehe

asamasin said...

two thumbs up.. :D

cik pulau said...

huk aloh...
tak jadi pulak..ehhmm

fRaMe+LenSeS said...

Iffah :: ya ka? alhamdulillah. tunjuk ajar dari kamu la ni. .:)

Keroro :: ehhe. dia balas dah tu. :P

Nasz :: maceh. ;)

Zezolla :: maceh dik. ;)

Kiera :: napa tak suka? stori mori sat. :P

Aimie :: rancak ae? suh iffah bagi menarik lagi. ai tak pandai aa..

Elly :: ehhe. bukan nadh pujuk la. uncle y pujuk. ehhe. :P terharu aih sampai membawa keluar la kisah ni. ehhe..

Asamasin :: maceh kamu.. ;)

cik pulau :: itulah.. aahaha

kiera'sakura said...

bkn dah cite ke ritu nadh? rase mcm dah

fRaMe+LenSeS said...

Kiera :: eh mana ada la.. silap la tu. hari tu kena ng orang len mah..

kiera'sakura said...

yeke? x cite lg erk? ok nanti ai cite ok.. =)

Buta+Pekak+Bisu=CINTA