Followers

Friday, 12 August 2011

Islam Itu Hebat

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Semalam kan dok hot tentang kisah Islam Murtad. Menyedihkan sangat bila tahu tentang cerita tu. Kesian kat mereka yang berkenaan kan? Bila difikirkan, semua mula nak menuding jari ke sana dan ke sini. Tapi hakikatnya, perkara ini adalah kesalahan bersama.

Nadh pernah  dengar cerita dari My boss tentang seorang orang kampung dia yang masuk Islam. Lepas dia tu masuk Islam, family buang dia, malah ada sampai yang nak bunuh dia. Kemudian, hidup dia pun susah sangat. Sampaikan nak makan pun susah. Dan masa itu, tak ada seorang pun yang nak tolong dia (seseorang ni adalah saudara sesama Muslim). 

Tapi berkat dia bersabar, akhirnya ada juga yang membantu la. Sekarang hidup pun dah banyak berubah. Dan senang sikit, kerja pun ada. Alhamdulillah. 

Cuma yang Nadh dengar sedih tu, dia pernah kata, 
"Andai bukan Aku masuk Islam kerana ALLAH, dah lama aku tinggalkan.."

Apa maksud dia? 
Yang Nadh paham adalah, dia kesal kerana Umat Islam lain yang tak menjaga kebajikan Umat Muallaf sepertinya. Sedih kan bila fikir, bila diri convert, dibuang family, hidup pun susah, tapi tak ada orang nak ambil tahu, nak jaga dia, bantu dia. Nadh rasa ini sebab utama kenapa ramai Muallaf yang kembali ke agama asal setelah masuk Islam. Nauzubillah. tu kesalahan kita tau? 

Tapi memang betul pun, agama lain agak mementingkan jagaan keatas umat baru mereka. Sedang kita tidak. Ehh, bukan Islam yang tak jaga okeh, tapi kelemahan Kita semua sebenarnya. T.T


Note :: Tak rasa ka Agama Islam ni HEBAT? Cuba tengok kat luar tu, bila ada orang India ka Cina ka masuk Kristian ka agama lain, tak pula dihalau family, tak plak ada yang nak ugut bunuh apa suma bagai, tapi bila kait ja diri dengan ISLAM, macam-macam berlaku, ugut la apa suma ada. BUKANKAH ITU TERBUKTI YANG ISLAM ITU HEBAT?

6 comments:

Iffah Afeefah said...

betol

sian kat diorg

hurmmm

asamasin said...

memang hebat!!

cik idora said...

alhamdulilah.. proud to be an islamic person..

Kalamhati said...

hmm btul..kita yg membawa panji2 Islam ni yg tidak bersatu menjaga kesucian Islam..if Rasulullah tgk keadaan kita hari ni, pasti dia berdukacita kan..hmm

alia zainol said...

allahuakbar
masuklah ke dalam Islam secara keseluruhan :)

aimie amalina said...

=)
tula..kalo wat pape pon kerana Allah
pasti akan terjaga walau cam mne pon..

Buta+Pekak+Bisu=CINTA