Followers

Wednesday, 10 August 2011

Sekufu

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada bukan muslim yang membaca.

Nadh baru pas sahur. Masa sahur tadi tengok cerita apa tah kat tv3. Pasal seorang anak yang derhaka yang dibackup oleh ibunya.

Asal cerita si ayah (orang miskin) kahwin dengan si ibu yang kaya. Sebab tu dia dihina oleh anak. Dan diderhakai oleh si isteri. Semua sebab dia bukan dari orang kaya, sebab tu sepertinya dia x berhak hendak menegur isteri n anak.

Nadh pun termenung seketika. Benar cantik sekali susunan ALLAH n pesan Rasulullah yang bila kita mencari pasangan, kahwinilah yang sekufu yakni satu level dengan kita. Kejadian dalam cerita ini x mustahil ada.

Oleh itu beringatlah kita untuk berhati-hati memilih. Kerana ditakuti kemudiannya kita yang 'kena getah'. Kan?

7 comments:

Iffah Afeefah said...

ermm betul la tu

tp kalau da jodoh cmne lak nadh

er npe tak update link crte tu

msredcheesecake said...

situasi yg memang sedang berlaku dlm masyarakat kita...apa yg patut dibuat?ajar perempuan tjawab atau make sure level lelaki lagi tinggi dr perempuan?

Pakcu Sofi said...

what goes around come around,,,,nanti anak2 dia plak buat centu kat dia..baru sedar

kiera'sakura said...

dan sbb tue Rasulluah pown pesan kalau nk cari pasangan, utamakan yg beragama sbb die tau apa yg boleh dan tidak die buat.. ye dak?

aimie amalina said...

haiiit!
x leh la nak kawen dgn shah jehan cam ni an..
sebb sy owg melayu..heee =p

Anum said...

ya betul cari la yang setaraf dan selevel ngan kita
hehhehhe

fRaMe+LenSeS said...

Iffah :: Nadh da update dah la ;)

Msred :: ummm apa pn ugama dlu a. ;)

Pakcu :: tu la pasai. moga kita dijauhkan aa..

Kiera :: betul tu..

AImie :: aipp leh kot. jgn lupa. taj murah kat nadh satu ya. ;)

anum :: orang dah kahwin mesti tau.. ehhe. ;)

Buta+Pekak+Bisu=CINTA