Followers

Saturday, 27 August 2011

Kita + Lappy + Online = Hidup?

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Pagi ni Nadh nak cita pasal lappy. Sapa yang online pkai lappy, sila angkat kening kanan anda. hii..
Okeh, bagi yang guna lappy kan? Mesti kena macam Nadh kan?


Pikir balik kan, ketiga itu kan, bila kita relatekan dengan hidup kita kan, punya persamaan yang rasanya kalau kita amati, mungkin dapat kita nak bermuhasabah diri kita sikit-sikit.

1. Bila kita dok online, tetiba lappy jerit, (nak bagitau yang battery dia nak abeh).
- Bukankah dalam hidup, ALLAH senantiasa letakkan alarm (iaitu sama dengan UJIAN dan DUGAAN buat kita), sebagai pemberiitahu yang memberitakan, Iman anda perlu untuk dicharge lagi.

Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan; dan kepada Kami-lah kamu semua akan dikembalikan.” [Al-Anbiyaa’: 35]

ALLAH berpesan lagi.
"Dan barang siapa yang bertaqwa kepada Allah nescaya Allah akan menjadikan baginya jalan kemudahan dalam urusannya." (Ath-Thalaq : 4).

Lappy menjerit, sebab nak bagitau kita battery nak habis, tapi Ujian menjerit sebab nak memberitakan PANGGILAN KASIH SAYANG ALLAH.

."... kecuali orang-orang yang sabar (terhadap bencana), dan mengerjakan amal-amal saleh; mereka itu beroleh ampunan dan pahala yang besar." (Huud : 11).


2. Bagi yang tak pakai battery (macam Nadh jugak), tetiba bleh plak la kawan TERsilap pergi OFF kat plug tu, habis la terpadam lappy kuh syg ni, dah kena ON balik.
- bagi yang masih hidup, seperti anda readers dan juga Nadh yang mencoret ketika ini, ketahuilah, yang Hidup kita InsyALLAH, tapi mati kita PASTI. tiap masa dan ketika merupakan masa kita beringat dan berpesan-pesan sesama kita. Sama macam lappy, kita confident ja kan, tak pakai battery, sebab dah cucuk dengan power, tapi tak tahu plak tetiba kawan OFF power tu, tu kawan, kalau kata tetiba BLACKOUT pn kita tak tahu kan?
"Secerdik-cerdik manusia ialah yang terbanyak ingatannya kepada kematian serta yang terbanyak persiapannya untuk menghadapi kematian itu. Mereka itulah orang-orang yang benar-benar cerdik dan mereka akan pergi ke alam baqa' dengan membawa kemuliaan dunia dan akhirat.”
(HR. Ibnu Majah dan Abiddunya)

Kita tak tahu bila kita akan TURNED OFF kan? Sama macam lappy yang tiada battery, kita manusia tanpa IMAN, bagaimana nak menghadapi MATI?

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “(Barang siapa yang ucapan terakhirnya Laa ilaaha illallah maka dia masuk syurga).” (Hadis Hasan)

Laa ilaaha illallah bukan skadar ucapan pada mulut, tapi mengiakan dalam hati dan IMAN dalam hati.


3. Nak online, tapi tak cukup power, sebab lappy tak charge battery. 
mari kita aplikasikan "power tak cukup" dengan kehidupan tanpa IMAN, dan "online" sebagai kehidupan selepas ini, iaitu dunia akhirat. syg, sedarkah anda yang HIDUP CUMALAH SEKADAR PERSINGGAHAN. Kita tidak hidup melainkan untuk HIDUP. Faham maksud quote tu? 

"Dan tiadalah kehidupan di dunia ini melainkan senda gurau & main-main. Dan akhirat itulah sebenar-benarnya kehidupan." (Al Ankabut : 64)

Dan ALLAH sudah berpesan sebenarnya dalam Surah Az-Zaariyat ayat 56,
Tidaklah Aku jadikan jin dan manusia, kecuali agar mereka beribadah kepada Ku

Kemudian ALAH tanya lagi,
"Adakah kamu lebih redha dengan kehidupan dunia dari kehidupan akhirat? Tidaklah kehidupan dunia melainkan kesenangan yang sedikit jika dibandingkan dengan kehidupan akhirat" (Surah At-Taubah : 38) 

Dan benarlah apa yang ALLAH katakan. Walau kita masih tak mengambil isi nya, tapi apa yang dah disediakan buat kita disana itulah yang akhirnya menjadi "santapan" diri hasil dari bekalan yang tersedia di sini. 


Note :: Sekadar mengaitkan apa didepan dengan perjalanan kita. Diambang terakhir Ramadhan ini, mari bersama kita muhasabah diri kita, amal kita. Adakah kita telah mengambil dan mempergunakan sebaiknya peluang kita pada tahun ini? 

Moga sama-sama mengambil peringatan. :')

12 comments:

cik pulau said...

analogi yang cukup menarik nadh..^^,

Muslimah Optimis said...

yep.. hidup sangat related dengan semua tu.. huhuhu... perkongsian yang bagus sahabat

iz said...

masyaallah..indah nya entry nih..
wat cheq berfikir dan wat entry nih..
http://cintailmu89.blogspot.com/2011/08/arghhhgua-taknak-maaf-kan-lu-der.html

Hariz said...

Terima Kasih atas perkongsian artikel ini.. Kita kena kembali kepada pangkalnya apa tujuan kita hidup :)

aizamia3 said...

satu perkongsian yang menarik..

Sunah Sakura said...

alhamdulillahh...nice sharing CA!

shahjiehan said...

nice entri!


cam ni la MO... kat nadh komen2... kat sj letak kat shoutbox je kan T_T


ejas komen ni spya pengguna wpress boleh letak link mereka...

http://sjiehan.com/

kiera'sakura said...

sangat like... =)

nora amila ghazali said...

a'aa kan.. pengkongsian yang best.. :)

cik najihah said...

bes lah..hihi sume berkaitan dengan fara..hihi

Miss Nadya said...

nice entry...thanks sudi sharing entry ni..

ijA said...

terima kasih nad atas muhasabah ini..

Buta+Pekak+Bisu=CINTA