Followers

Monday, 16 May 2011

Perangkap Tikus

 
Sepasang suami dan isteri petani pulang kerumah setelah berbelanja. Ketika mereka membuka barang belanjaan, seekor tikus memperhatikan gelagat sambil menggumam
"hmmm...makanan apa lagi yang dibawa mereka dari pasar??"

Ternyata yang dibeli oleh petani hari adalah perangkap tikus. Sang tikus naik panik bukan kepalang.Ia bergegas lari ke sarang dan bertempik,
"Ada perangkap tikus di rumah... di rumah sekarang ada perangkap tikus...."

Ia pun mengadu kepada ayam dan berteriak, "Ada perangkat tikus!"

Sang Ayam berkata, "Tuan Tikus! Aku turut bersedih tapi ia tak ada kena-mengena dengan aku."

Sang Tikus lalu pergi menemui seekor Kambing sambil berteriak seperti tadi.

Sang Kambing pun jawab selamba, "Aku pun turut bersimpati... tapi tidak ada yang boleh aku buat. Lagi pun tak tak ada kena-mengena dengan aku."

Tikus lalu menemui Lembu. Ia mendapat jawaban sama.

"Maafkan aku. Tapi perangkap tikus tidak berbahaya buat aku sama sekali. Takkanlah sebesar aku ni boleh masuk perangkap tikus."

Dengan rasa kecewa ia pun berlari ke hutan menemui Ular.

Sang ular berkata "Eleh engkau ni... Perangkap Tikus yang sekecil tak kan la nak membahayakan aku."

Akhirnya Sang Tikus kembali ke rumah dengan pasrah kerana mengetahui ia akan menghadapi bahaya seorang diri.

Suatu malam, pemilik rumah terbangun mendengar suara berdetak perangkap tikusnya berbunyi menandakan umpan dah mengena. Ketika melihat perangkap tikusnya, ternyata seekor ular berbisa yang jadi mangsa.

Ekor ular yang terperangkap membuat ular semakin ganas dan menyerang isteri pemilik rumah.


Walaupun si Suami sempat membunuh ular berbisa tersebut, isterinya tidak sempat diselamatkan.

Si suami pun membawa isterinya ke rumah sakit.

Beberapa hari kemudian isterinya sudah boleh pulang namun masih demam. Isterinya lalu minta dibuatkan sup cakar ayam oleh suaminya kerana percaya sup cakar ayam boleh mengurangkan demam. Tanpa berfikir panjang si Suami pun dengan segera menyembelih ayamnya untuk dapat cakar buat sup.

Beberapa hari kemudian sakitnya tidak kunjung reda. Seorang teman menyarankan untuk makan hati kambing. Ia lalu menyembelih kambingnya untuk mengambil hatinya.Masih juga isterinya tidak sembuh-sembuh dan akhirnya meninggal dunia. Banyak sungguh orang datang melawat jenazahnya.
Kerana rasa sayang suami pada isterinya, tak sampai hati pula dia melihat orang ramai tak dijamu apa-apa.

Tanpa berfikir panjang dia pun menyembelih sapinya untuk memberi makan orang-orang yang berziarah.Dari kejauhan, sang Tikus menatap dengan penuh kesedihan. Beberapa hari kemudian ia melihat Perangkap Tikus tersebut sudah tidak digunakan lagi.


MORAL: Mungkin jika suatu hari nanti, ketika kita mendengar seseorang datang dan meminta bantuan, tika dia dalam kesusahan, janganlah kita mengambil kira bahawa ianya adalah urusan kita atau tidak, Tapi ambillah sedikit inisiatif untuk membantu, siapa tahu, mungkin kita bisa menjadi seperti AYAM, KAMBING, LEMBU dan ULAR. FIKIRKANLAH SEKALI LAGI.

Sumber : Email

11 comments:

Ana Montana said...

kesian kat mereka..
sombong sangat..

De'din said...

woa..
komedi penuh mesej tersirat !
iktibar yg boleh diambil,,
jgn pentingkan diri sendiri

alynn M said...

sorry babe for the late reply, ur comment jadi spam dekat blog i. salam singgah sini. tak dpt nak main layang layang sama-sama. huhu

Izamir Ridzwan said...

sokong... time org lain susah, kita kena la tolong, mana tau esok kita pula susah

~Kirin Selama Perak~ said...

pengajaran cerita ini sangat terbaeek!!!
:)

mcm ni lah said...

ermm sungguh bermakna cerita ni

mcm ni lah said...

awk nye blog makin laju ler,. ade edit html yer,..

Sunah Mohammad said...

nice lah nadh! sangat simbolik!

Puteri Kasih said...

jangan sesekali mengabaikan mereka yang memerlukan bantuan

.::.MY.s.e.l.f.::. said...

betullah orang tua selalu cakap.. "harini hari dia, sok lusa mana tau hari kita, kita jugak akan mintak bantuan yang sama"...

fRaMe+LenSeS said...

Ana :: tu la. pengajaran buat kita kan?

De din :: ye betul. kita jgn pentingkan diri sndiri. :D

Alynn :: laa.. ya ka? takpa. its okeh.. ;D

IR :: setuju!

KSP :: a'ah kan.. :D

mcm ni lah :: ehh tade la. Nadh tak edit pape pn..

Sunah :: maceh..

Puteri Kasih :: betul kata kamu. jgn wat camtu..

Dek Nazzs :: yup. moga memberi iktibar pada kita kan?

Buta+Pekak+Bisu=CINTA