Followers

Saturday, 7 May 2011

Day three : 10 things Nadh hate

1. Tak suka PENIPU. Tolong jangan tipu Nadh sebab tipu akan sebabkan Nadh ilang kepercayaan Once and for all. (<-- oihh betoi ka ayat ni? ahahah ) Dipendekkan cita macam tu la.. Buat bakal-bakal dan si penipu, sila jauhkan diri dari Nadh sebab sangat tak suka kamu.

2. Tak suka ada orang kaco Adik-Adik Nadh, Family Nadh. Depa tu Permata Nadh okeh, nak gado, nak cari pasai, nak wat apa pn, mai cari abg ni dulu, kemudian baru p cari adik-adik. Nadh takkan benarkan menda tu dari berlaku. Langkah mayat Nadh dulu baru cari depa.

3. Tak suka bila keluar dan nampak orang bogel banyak sangat kat Mall tu. Selain dari tak suka bersesak-sesak, peningkatan manusia-manusia bogel dekat Mall adalah turut menjadi punca mengapa Nadh sangat kurang keluar ke Mall kat luar n lebih selesa duduk rumah dan kua bila perlu sahaja. Menjaga pandangan mata dan jaga hati dari semak tengok orang. :D

4. Tak suka bila Nadh tidak di cari bila diperlukan. Sebab Nadh nak ada waktu diperlukan, dan selepas tu terpulanglah.

5. Tak suka apa yang terjadi dulu. Nadh di katakan MENGAWAL, serious hal ni dah lukakan hati Nadh satu masa dlu, tapi apakan daya Jodoh pertemuan di tangan ALLAH, "Boleh jadi kamu bencikan sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; ALLAH mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.".. Alhamdulillah, kejadian tu menyedarkan Nadh, dan sekarang pn berhati-hati sangat, juga sangat bersyukur sebab Hikmah dah ditunjukkan. Syukur sebab dah okeh..

6. Tak suka lihat orang luar yang begitu keduniaan sangat. Hati rasa sedih melihat yang di sekeliling alpa menunaikan apa yang ALLAH perintahkan.. T.T

7. Tak suka nak ada rasa Tak suka dekat orang, dan tak suka ada rasa menyampah dalam hati. Sebab tu mana yang buat Nadh rasa semak pala tengok, menyampah, yang leh wat ati Nadh sakit, maka dengan rajin tangannya, akan meng-click dekat UNFRIEND atau BLOCK terus manusia tu. Senang hati sebab hari-hari berikutnya takkan nampak lagi, HATI PUN SENANG.. ahahahahhaha

8. Tak suka bila tengok Naruto mai tang part hat best tu, dah berbunga-bunga hati tu nak tau ending, tetiba plak dah habis part tu, kena la tunggu seminggu lagi untuk cerita baru keluar.. hihi.. Penantian tu satu penyiksaan bila mai tang ni, tapi kalau tang lain penantian tu satu proses bak kata Sifu .

9. Tak suka duduk jauh dari Mama, Ayah n Adik-adik.. nanti rindu.. huuu.. T.T

10. Tak suka ada perasaan BENCI dalam hati, sedang belajar untuk SUKA tiap apa yang terjadi, dan belajar kesian dekat orang yang ditimpa musibah menjadi jahat, atau buat perkara yang tak baik, dan mendoakan depa agar kembali ke jalan yang benar. Mungkin ni satu ujian jugak buat depa kan? :D


Note :: Hate dalam ni bukan bererti BENCI, cuma TAK SUKA. Nadh tak suka hadirkan rasa benci dalam diri, kecuali perkara yang dah SAH-SAH diharamkan dan dibenci ALLAH dan Rasulullah. Apapun, jangan ada rasa benci dalam diri, benci ni ibarat titik hitam dalam hati, hadirnya bukan hanya menyemak kain putih, tapi lama kelamaan akan sebabkan kain putih menjadi kotor dan jijik. Sila jauhkan ya. :D

5 comments:

nora amila ghazali said...

waaaa... bnyaknya yang tak suka.. hurmmm nora pon tak suka apa yang nadh tak suka.. lalala

nadzli azlan said...

wahhh i like lahh :D

fRaMe+LenSeS said...

Nora :: ye ka? so dah sama.. bayaQ la. royalti.. :P

Adik :: orang hate dia like.. pelik2..

kiera'sakura said...

sama.. x suke penipu...

fRaMe+LenSeS said...

tau takpa Kiera.. :D

Buta+Pekak+Bisu=CINTA