Followers

Friday, 27 May 2011

Tips mengelakkan orang Ter-"JATUH" HATI

Assalamualaikum..
Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca. 

Petang ni Nadh nak berkongsi beberapa TIPS bagi mengelakkan orang Ter-"JATUH" HATI dengan kita.
Nadh tidak menghalang kita berbuat baik pada orang disekeliling, tapi semuanya perlu berpada-pada, dan berikut Nadh kongsikan tips mengelakkan, atau dalam bahasa mudahnya "persediaan" bagi mengelakkannya.

1. Bagitau kita dah berpunya.

2. Jika tidak, bagitau, kita tiada intention lain, HANYA INGIN BERKAWAN.

3. Elak jadi terlalu baik hati sangat, nak amek tahu pasal tu, nak jaga ini, ini merupakan salah satu sebab ORANG JATUH HATI.

4. Pastikan ada BATAS DALAM PERCAKAPAN. Elakkan bersayang-sayang, rerinduan dan sebagainya yang boleh menyumbang kepada "perubahan hati".

5. Tegur bila dia dah terlebih dari BERKAWAN. 

6. BERHENTI melayan sekiranya si dia MULA MENGADA-NGADA.

7.JANGAN SESEKALI BERI HARAPAN.

8. Sentiasa sediakan benteng atau perisai antara kita dan si dia. Bila dia sedar ada orang lain selain dia, pasti dia sedikit sebanyak sedar tentang kedudukan dia.(cth : wujudkan perbualan tentang kekasih kita)

9. Menolak dengan baik sebarang pelawaan pabila si dia mula meluahkan rasa, ini penting untuk menjaga hati si dia. (kita tak suka tak erti kita leh sewenangnya sakiti orang kan? )

Note :: Kena ingat ya, POKOK TAK GOYANG KALAU TAKDE ANGIN!! Yang bergoyang tu, bila ada angin, maksud, kalau satu tu tak beri peluang untuk berlaku takkan terjadi, KITA TURUT SAMA MENYUMBANG kepada berlakunya JATUH HATI tu. Tak salah menjadi yang terbaik, yang baik dalam pergaulan, cumanya PERLU ADA BATAS. Jadi berhati-hati dengan langkah kita ya. Selamat mencuba. :D

20 comments:

tomatokering :) said...

wahhhhhhhhh

ter jatuh hati kat along lah !

err oke pendam je .. :P

keekkeke

Sunah Mohammad said...

ayat last tu, "selamat mencuba" macam suruh buat resepi ajeee... :D

nice sharing CA~

meaw said...

yaaaa,abg long memang betul tu...jangan mudah bagi harapan kat orang tu bila kita tak suka n tak boleh terima dia lagi.. sekadar berkawan je cukup lah, tapi kalau dah suka tu apa lagi,HAHAHA ( gatal ) ...

Miss Ran said...

kalau dah gtaw ade tunang

tp nk kacau jugak

fRaMe+LenSeS said...

Erika :: ya ka? toi ka ni? kembang sat.. :P

Sunah :: ahahahah.. mencuba la tips ni boss. hehehe.. :P

Erika :: kalau dah suka? hehehe. nt abg wat entry pasai dah suka plak la. :P

Miss Ran :: yang tu tatau nak kata, geram orang macam tu.. tak suka. :(

cikki's said...

suka bace! hehe

cik AngguR said...

TERBAEKKKKK

pha is said...

owh.. patut la.... silap aku la ni... hehehehe

nadzli azlan said...

wahhh Dr Love !!

saya YANA said...

Yana bujang... cam ne pula tak nak bagi orang terjatuh hati...

wahahaha... macam ade orang nak ngurat plak.. :p

Erin Azizan said...

betul la...kalau dah tak suka tu ckp terus terang aja..takot nt ada pulak yg salah paham..

Erin Azizan said...

errr erin suka la tips yg number4 tu.. nowdays semua org dok pangey syg2 tapi dorg tak sedar kadang2 pngilan tu la yg buat hati kita bergetar.

eva_evo said...

hwa..dh terjatuh aty..abg wat entry lambat sgt la..cmner tuhh...huhuh

fRaMe+LenSeS said...

Cikki :: maceh suka membaca.. :D

Sue :: maceh2.. :D

Pha Is :: so da tau silap. kena tune cket la bro.. :D

Adik :: owhh.. maceh2.. sila bayar untuk bacaan anda.. :P

Yana :: ada ja nadh rasa. tgk comei ja. :D

Erin :: tak suka ckp terus. senang kan dik? n sal bercakap tu, mmg pun,. sebab tu salah satu sebab besar la. :D

Eva :: oihh ya ka? alaa..

cik najihah said...

terbaik lah post ni hihi
sangat berguna thanks nadh :)

fRaMe+LenSeS said...

Cik Najihah :: ehh.. maceh kat kamu jugak.. hehe

kiera'sakura said...

sye dah berpunya.. lalalalala~~

fRaMe+LenSeS said...

Kiera :: wah2.. :P

Nadira Abdul said...

tp dh trjatuh hati pd innaporingge , mcm ne ek? sbb bhs melayu die pekat la, muke pun tak mcm tamil

Nadira Abdul said...

trjatuh hati pd innaporingge la, mcm ne ek? sbb ckp melayu die pekat, muke pn x mcm tamil..hensem dan brpelajaran tinggi

Buta+Pekak+Bisu=CINTA