Followers

Wednesday, 23 March 2011

IM in LOVE : with You Cik NGP

Wahhh.. syg baru dah nak keluar la..
CodeName : NGP atau Next Generation Portable

baru ja Enchik CEO Kaz Hirai umum masa kat event Sony Computer kat Tokyo hari tu.
lain bebenor la.. tengok kat dia punya bentuk pn, curve cket kat tepi tak macam PSP lama, dah la tu, Touchscreen kot dekat front panel dia dan ada 2 touchpad kat back panel dia. 

Ni New Feature dia yang Enchik Kaz Hirai bagitau ::
- Revolutionary User Interface.
- Social Connectivity.
- Location-based Entertainment.
- Converging Real and Virtual (augmented reality).
- PlayStation Suite Compatibility.



Specifications:
- CPU: ARM Cortex -A9 core (4 core)
- GPU: SGX543MP4 (4 core)
- Dimensions: 182mm x 18.6mm x 83.5mm (Widthxheightxdepth)
- Screen: 5-inch OLED capacitive (Multi-Touch Display), 16:9 aspect ratio, 960x544 pixel resolution
- Touchpads: Capacitive (Back Side)
- Cameras: Front and rear
- Sound: Built in stereo speaker with grills on front and built-in mic
- Sensor: three-axis accelerometer, three-axis gyroscopic sensor, accelerometer sensor and three-axis electronic compass
- Location: Built-in GPS
- Wireless: 3G Network, Wi-Fi 802.11 b/g/n (infra and Ad Hoc) and Bluetooth 2.1+EDR

katanya lagi, PSP-NGP ni guna quad-core ARM Cortex-A9 based CPU dan quad-core SGX543MP4 GPU untuk menyokong grafik yang power2..

duhh.. makin ta sabaQ dah ni..
menurut perancangan, ujung tahun tau dia nak kua.. ;)
sebelum2 tu, kita layan dlu la gambaQ dia.. 

4 comments:

chocochoky said...

mcm best je, harus kumpul duit dan rembat 1 natangf nii..

NuReLLe said...

haaaaaaaaa...nak..tp my hand jnis yg kuat bepeluh..sgt xsesuai touch screen..huuu~

L.O.V.E.P-QaH said...

wah...mmg cam best..tp fiqah ngah tunggu Sony Xperia Play....anyway, thx singgah blog fiqah :))

K.I.S.S said...

wow, cam syok...bole la tmbh koleksi ni :)

Buta+Pekak+Bisu=CINTA