Followers

Monday, 21 March 2011

Language :: Phonetics

Assalamualaikum..
Hari ni bertopic ilmiah cket la..
ada sapa2 kat sini tau apa menatang enchik Phonetics tu?
hohoo.. kalau tatau meh nak kasi tau.

Phonetics tu adalah cara membaca dan menyebut secara betul setiap patah kata.
atau dalam bahasa omputih dia Study the sound of the language.
dalam Wikipedia kata, Phonetics is a branch of linguistics that comprises the study of the sounds of human speech.

Ha.. ada sapa2 yang membaca kamus penah nampak tak perkataan kat bawah ni kat bawah setiap Main Word yang kita nak cari dekat dalam Kamus??


ha.. ni la dia Phonetics tu. kita akan gunakan dia untuk membaca perkataan tu.

atas ni la sedikit contoh kat mana gunanya perkataan tu.
very --> /ˈveri/,
create --> /kriˈeɪt/, 
previous --> /ˈpri:viəs/, 
ability --> /əˈbɪlɪti/.
far gone --> /ˈfɑ: ˈgɒn/

Nadh penah belajaQ dulu masa dekat Form 6. nak tegelak pn ada jugak belajaQ menda ni. macam budak2 baru nak belajar cakap pun ada jugak. dok AAAAA, IIIII,, UUUU. cam lawak pun ada. Tapi seyes best.. ;) baru la kita pandai menyebut2 perkataan tu kan??

2 comments:

mizz caramel said...

i took that course for my major...susah tapi best!

fRaMe+LenSeS said...

wahhh.. ada orang penah belajaQ jugak ya. toi stuju ng kamu Cik Caramel. besh kan? ;)

Buta+Pekak+Bisu=CINTA