Followers

Wednesday, 9 March 2011

Spiderman kerja

Jenjalan hari ni.. pasai tadapat info diperlukan dari satu contractor tu..
aku turun sendiri kat tempat cable collection tu nk dapatkan maklumat lengkap dari depa.
OTW balik, jumpa depa nih,.



Sapa2 nampak apa depa wat?
haaaa.. ni mai nak cita.. keja depa tukang lap cemin..
pacik yang mencuci cermin..
besh noh keja depa..
kaya rayap.. aku dapat info, gaji leh p smpai 5 angka..
bayangkan weyh..dasat noh...
tapi paham2 la.. gaji 5 angka, risiko dia plak 6 angka la..
silap haribulan, kalau tak di ambil berat sal keselamatan,
selamat tinggal dunia la..

sat nak kisah sket sal depa nih..
nak mintak keja pn bukan senang, pasai kena p kursus dulu.
Kursus Riggers nama dia..
iaitu kursus memanjat tower..
maksudnya depa ada lesen la nak kerabat lebih kurang nih..
Riggers ada 3 Level.
Level 3 : Beginner
Lever 2 : Intermediate
Level 1 : Advance

nak wat keja panjat memanjat bangunan ni, dari info aku dapat, must have at least level 2.
maksud bukan calang2 jugak kan. ;)

hihi.. tu la dia.. mencabar kan, untuk sesuap nasi, gagahkan jugak la..
tu la ALLAH ada kata,

"Apabila telah ditunaikan shalat maka bertebaranlah kamu di muka bumi; dan carilah karunia Allah dan ingatlah Allah banyak-banyak supaya kamu beruntung."
(Al-Jumuah : 10)

apa saja yang di muka bumi ni, ada punca rezekinya.. sebab tu dalam ayat diatas ni DIA kata, "bertebaranlah kamu di muka bumi" bermaksud, asalkan kita berusaha, insyALLAH.. dapat la tu.. dan DIA jugak berkata " dan ingatlah Allah banyak-banyak supaya kamu beruntung". Sebab, apa sahaja kerja yang kita kerjakan adalah ibadah bila kita ingtkan dia, keja tu ibadah sebab tu tuntutan, mencari rezeki tu ibadah, tapi kalau kerja sampai solat pun tinggal-tinggalkan, camna nak dikatakan tu ibadah. takkan lupa plak, dijadikan "jin dan manusia ni untuk beribadah kepadaNYA." Dunia sebagai pentas persediaan untuk akhirat yang kekal abadi, kamu beri, kamu dapat balik di sana.. ALLAH Maha Kuasa. Maha Adil..

Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan memberikan baginya jalan keluar (bagi semua urusannya). Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (segala keperluan)nya.” (QS. ath-Thalaaq: 2-3).

Bukankah ini janji yang pasti?? moga menjadi renungan semua.. ;)

2 comments:

Muslimah Optimis said...

wah.. teringat cerita cuci services... ingatkan pakai mesin..sebab kami penah dok kat SK.Jalan batu (P)..ayaq apadok tempiaq ni, tak hujan pun..rupa2nya dok cuci cermin sime darby...

fRaMe+LenSeS said...

a'ah.. betoi kan.. hihiih.. kekadang tu.. tempias.. igt apa da. tgk2 orang keja kat atas.. ;)

Buta+Pekak+Bisu=CINTA