Followers

Monday, 27 June 2011

Ku Ingin Kamu - Part IV

Jika belum, anda boleh mulakan di awal kisah 100, kemudian Part I, Part II dan Part III di SINI, SINI dan SINI.

"Ayie, sampai bila Ayie nak macam ni? "

"Macam mana Ma? "

"Ya lah, Mama tgk Ayie ni, takkan sampai sekarang Ayie masih nak bersedih pasal kisah dulu tu? "

"Ma, bukan macam tu Ma, Ayie pun tak reti nak cerita macam mana dekat Mama. Ayie ni macam tak ada hati untuk ada sesiapa lagi Mama.."

"Jadi betullah tekaan Mama, Ayie memang masih lagi ingatkan yang dulu? "

"Mana ada Mama, Ayie dah hapuskan semua cerita pasal dia, Ayie dah hapuskan ingatan pada dia, segala-galanya la tentang dia. "

"Habis tu yang dalam laci Ayie bebanyak card ucapan, surat-surat cinta Ayie tu? "

"Ummmm.. nanti Ayie selesaikan la Mama. Lagipun Ayie tak berkesempatan nak proses semua tu Mama. "

"Kenapa tak benarkan Mama kembalikan ja pada dia hari tu? "

"Bukan taknak bagi Ma, cuma biarkan Ayie buang sendiri ya Mama? "

"Ikut Ayie la, Mama tak kisah, cuma Mama risaukan anak Mama ni. Mama tak suka tengok Ayie macam hukum diri Ayie sebab cerita lama. Ayie ingat Mama tak tahu last Ayie call Ustaz kan nak dapat definition tentang 'memutuskan silaturrahim' tu? "

"Macam mana Mama leh tahu? Sapa cerita? "

"Ayie ni nyanyuk ni, tingat kat sapa ni sayang? Bukankah Ayie yang cerita kat Mama cerita ni hari tu? "

"Hehehe.. Lupa la Mama, tapi betul apa tindakan Ayie Mama, sebab menurut Ustaz kan Mama, dia kata, bila terputusnya silaturrahim tu, ALLAH marah, tiada lagi rahmat di satu tempat tu, katakanlah dekat satu jalan tu ada seseorang memutuskan silaturrahim, habislah satu jalan tiada rahmat dari ALLAH. "

"Mama paham sayang, anak manja Mama ni taknak jadi sebab kenapa berlaku kes ragut, kes curi, dan segala bala menimpa orang sepanjang jalan hanya dek kerana tindakan Ayie tu kan? Mama paham anak Mama ni. I'm proud of you sayang. "

"Terima kasih sebab Mama paham. Ayie sayang Mama juga. Mama sabar lah ye, doakan Ayie, moga satu hari nanti Ayie akan kembali seperti sediakala. Ma, ngantuk dah ni, Ayie naik tidur dulu ya Mama? "

Ayie naik dan masuk ke bilik tidurnya. Dalam hatinya bercampur baur. Walau sebenarnya dia sebenarnya menjadi sasaran yang mengenalinya, tetapi Ayie takut untuk menerima sesiapa untuk menjadi ratu di ruang hatinya. Biarpun kisah itu sudah beberapa tahun berlalu, namun, dia masih terhukum dengan apa berlaku di tahun-tahun sebelum kejadian. Dia mungkin seorang yang naif dalam perhubungan, tapi dia juga bukan seorang yang bodoh, cumanya, mungkin bila hati dah terlalu kepada seseorang, ini akibatnya. 

******************************************************

Ain sedang cuba untuk memejamkan matanya. Kisah petang tadi buat dia tergelak sendiri. Entah macam mana dia boleh naik berang hanya kerana si Ayie cuba untuk berbuat baik kepadanya. Ayie tidak bersalah pun, dia cuma berfikir yang terbaik untuk Ain, hanya kerana nak melindungi Ain, dia dimarah. 

Itu boleh dilihat dari cara Ayie bertindak balas, selepas dimarah dia diam seketika, tapi tindaknya yang laju menyiapkan tayar yang pecah itu, Ain dapat rasakan yang Ayie bersalah kerana telah mengheret dia dalam situasi tadi, walau sebenarnya ini adalah hakikat yang dah ditentukan Yang Punya Dunia. 

Malam ini, secebis kertas bertulis 'Hari 22' menjadi pilihannya untuk dibaca sebelum melelapkan diri. Sebenarnya,  setiap hari inilah yang akan Ain buat sebelum melelapkan mata. Selalunya selepas solat Isya' Ain membaca buku tak kiralah sama ada berkaitan kerja atau lain-lain. Kemudian selepas itu, dia akan solat sunat dan kemudian satu surat dari 100 yang dim

Assalamualaikum awak, 
Hari ke 22 dah ni awak. Tak sangka kan, berhari-hari dah saya jadi pengikut setia awak. 

Awak, nak tahu sesuatu?
Pagi tadi, Ibu pesan kat saya supaya menjaga silaturrahim sesama makhluk. Jangan sewenang-wenangnya memutuskan silaturrahim antara manusia ni. Ibu cakap, 

”Tidak halal bagi seorang muslim tidak bertegur sapa (kerana gaduh) lebih dari tiga hari..yang lebih baik antara keduanya adalah yang memulakan salam”

Apa yang Ibu kongsikan dengan Bad nak Bad kongsikan dengan awak juga. 
Diharapkan kita tak termasuk dalam golongan tu awak. 

Saya mintak diri dulu ya, mengantuk dah ni. ehhee.. macam Ustaz plak rasanya kongsikan hal agama dengan awak ni. Padahal diri ni tak tara mana, malu plak dengan awak. ;)

Bad oh Bad. Apa khabarmu disana. Aku doakan kau berbahagia di sana. Terima kasih untuk perkongsian hari ke 22  ni. Aku akan ingat dan simpan peringatan ini ketat-ketat dalam fikiranku. Terima kasih, terima kasih kerana menjadi sebab untuk aku terus gagah bersemangat menghadapi hidup ini. Selamat malam ku ucapkan.

7 comments:

cik pulau said...

wahhhhhhhhhh....
^^,

Sunah Sakura said...

bagusnya nadh...kalau bukukan pun ok ni, sebab rasanya belum ada novel yang macam ni...ada cerita dalam cerita... :)

fRaMe+LenSeS said...

Cik Pulau :: apa yang wahhh ny cheQ?

Sunah :: ehh jgn cakap camtu. taleh lawan jiran Nadh lagi boss. cita dia superb.. jeles Nadh.. T.T

kiera'sakura said...

waaaaaaaaaa :D

Подтверждаю said...

as salam..
hehe. baguih! ada potensi!
usaha tangga kejayaan ;)

pakcik masih belum baca kesemua siri. kena baca part yang belum pakcik baca.
jap. ni ada part yang last ke? macam ada klimaks tu. huhu.

Iffah Afeefah said...

pe sebut2 jiran ni

haha

nadh mcm dapat teka smthing je...lalalala

fRaMe+LenSeS said...

Kiera :: apa yang waa tu?

Pakcik :: wslm. maceh pakcik.. :) belum last lagi pakcik.. hehee.. nt la.. hehe

Iffah :: mana ada sebut sal jiran la.. ahahahaha

Buta+Pekak+Bisu=CINTA