Followers

Wednesday, 22 June 2011

Cerewet bersebab dan tidak bersebab

Assalamualaikum.
Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Tadi bersembang dengan kawan-kawan n boss Nadh sal karenah dunia telco ni.

Depa ada sebut tentang 2 manusia yang leh dikira ranking jugak dalam perihal karenah mereka. Seorang tu sangat dibenci kerana sikap dia yang cerewet yang tah apa-apa, dengar dari cerita mereka, cerewet dia ni, tak boleh diterima pada Nadh sebab melampau dan seperti saja-saja buat hal.

Yang keduanya ni berpangkat Haji, pun agak cerewet, tapi hal sepatutnya. Seperti menjaga punctuality, tools yang diguna buat kerja. Pernah dia tegur orang tu wat kerja lambat n dia plak tunjuk cara nak kerja dekat mereka. Yang ini Nadh sedikit kagum dengan dia, kata mereka, pernah satu hari, tengah buat kerja, masa tu ada training, azan berkumandang, dia suruh stop dan semua masa tu beramai-ramai ke masjid. Dia jalan kat depan sekali dan Dia yang jadi imam. Sempat lagi la sebelum angkat takbiratul ihram dia pusing belakang dan kira mana lagi sorang yang hilang, tadi mai reramai ni dah kurang.

Apa beza antara dua?

Sorang cerewet tak bersebab dan tak munasabah..

Yang kedua cerewet bersebab dan Nadh hormat sebab punya ciri pemimpin sejati. Berhenti waktu solat supaya dapat tunaikan solat di awal waktu dan berjemaah.

Bagi Nadh, dia taknak disoal satu hari nanti di sana sebab memberatkan solat dan mementingkan kerja sampai terabai solat.

Ini baru pemimpin !!!

7 comments:

forever love said...

alhamdulillah.. semua bos atq masa kat tempat kerja dulu.. solat berjemaah di masjid.. tapi tuela.. pekerja buat tak tahu je.. even dah kene perli dengan pekerja perempuan

Aku Ibu Muda said...

kagum kalau dapat pemimpin sebegitu!

kiera'sakura said...

suka pemimpin yang no 2 tue...

Andrik McVean said...

very true!!!! agree with you

zuwaidah said...

cerewet ni perlu dlm hidup kita, tapi yg bertempat dan bersebab la kan.

msredcheesecake said...

Mr nadh,
Msred ada dua2 jenis cerewet...heeee

fRaMe+LenSeS said...

Atiq :: hihi.. yang tu setel, yang ni plak. adui la. sedih..

Ibu buda :: seyes kagum kak..

Kiera :: nak jugak.. :)

Andrik :: thanx cause agree with me.

Zuwaidah :: betul, kena ada, tapi kena ada sebab la, bukan memberuk buta.. kan?

Msred :: hehehe..

Buta+Pekak+Bisu=CINTA