Followers

Monday, 20 June 2011

Hidup dan TOTAL LOSS

Assalamualaikum.
Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Entah kenapa status Adik kat Fb memberi ilham untuk Nadh berbicara petang ni.  Sebelum bermula baik Nadh ceritakan tentang kerugian yang dihadapi ataupun dalam istilah eksiden keta orang sebut sebagai "Total Loss". Tak banyak yang boleh dibicarakan, tapi Nadh nak letak situasi yang kita kehilangan, dari sikap kita sendiri.

Kejadian : Accident , Kereta Hancur, (cemin pecah, remuk teruk-teruk) 
Status : Kereta TOTAL LOSS
Penyebab : Bawa kereta macam pelesit, tak ikut peraturan jalan raya, kerja nak speed ja, walau ditegah melakukannya. Sebab TAK SABAR nak CEPAT
Kesan : MATI, cedera seluruh badan. Koma, Cacat seumur hidup, Paling dasat hilang orang kesayangan
Peringatan : "Hai sekalian orang yang beriman, bersabarlah dan cukupkanlah kesabaran itu." (Al-lmran : 200)

Kejadian :  Cinta (Syaitan LEVEL)
Status : Belen (TOTAL LOSS)
Penyebab : Jatuh cinta tahap gaban, tak takut Mati, Tak takut balasan ALLAH
Kesan :  Kurela serahkan tubuhku buat tatapan dan kau merasa sedapnya
Peringatan : "Hindarilah zina sebab ia menimbulkan enam kesan buruk, tiga di dunia dan tiga di akhirat. Yang di dunia, zina akan menghilangkan kegembiraan, menyebabkan fakir dan mengurangi umur sedangkan keburukan di akhirat nanti, zina menyebabkan pelakunya diazab, dihisab secara ketat dan kekal di neraka."(Hadis Riwayat Baihaqi )

Kejadian : Makan Rasuah
Status : Kaya raya didunia, Balasan di akhirat menanti + penerima sampai ke bawah-bawah rasa (TOTAL LOSS)
Penyebab : Tak cukup segala yang dah diberi, Nak LAGI dan LAGI
Kesan : Pendapatan tak berkat, anak-anak isteri MAKAN DUIT HARAM.
Peringatan : "Mereka ditimpa kehinaan di mana sahaja mereka berada, kecuali dengan adanya sebab dari Allah dan adanya sebab dari manusia. Dan mereka kembali mendapat kemurkaan dari Allah, dan mereka ditimpa kemiskinan. Yang demikian itu, disebabkan mereka ingkar akan ayat-ayat Allah, dan mereka membunuh Nabi-nabi dengan tiada alasan yang benar. Semuanya itu disebabkan mereka derhaka dan melampaui batas." (Al-Imran : 112)

Kejadian : Menderhaka kepada Ibu dan Ayah
Status : Dilaknat ALLAH (TOTAL LOSS)
Penyebab : Hidup sengsara, Tiada Redha ALLAH
Kesan : Sengsara, andai kata tak sempat mohon maaf dari keduanya. hidup akan dihantui kesilapan ini
Peringatan : Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibubapa manakala kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibubapa

Kejadian : Meninggalkan solat
Status : Berat dihisab di Mahsyar nanti
Penyebab : Terlalu diberatkan dengan hal dunia, tak rasa solat itu penting,
Kesan : Allah swt. mengurangkan keberkatan umurnya, Rezekinya dipersempitkan oleh Allah swt., Tidak ada tempat baginya di sisi agama Islam, Hilang cahaya soleh dari wajahnya, Amal kebajikan yang dilakukannya langsung tidak diberi pahala (TOTAL LOSS)
Peringatan : "Apakah yang memasukkan kamu ke dalam neraka Saqar. Mereka menjawab: "Kami dahulu tidak termasuk orang-orang yang mengerjakan solat.." (Al-Muddatstsir : 42-43)


Note :: TOTAL LOSS bila yang tahu tapi MASIH BUAT..

Moga mendapat manfaat.

16 comments:

Muslimah Optimis said...

siyes terbaik entry ni.. Total Lost...

fRaMe+LenSeS said...

Aimaa :: tetiba Ilham datang menjelma. alhamdulillah.. :)

Iffah Afeefah said...

xnk TOTAL LOST!

Sunah Sakura said...

subhanallah! terbaek lah CA! suka! terima kasih untuk perkongsian ni!

Shuk_ArChie said...

i LIKE this entry! haha

Diba said...

terkesan dgn entri ini..suka dengan pengisiannya:)

fRaMe+LenSeS said...

Iffah :: Nadh pun takmau jugak.. :)

Sunah :: ummm.. maceh.

Shuk :: terima kasih LIKE.. :)

mikro_kokus said...

Bro...terbaik!!!! entri menarik, thanks 4 sharing......^_^

Erin Azizan said...

terbaik dr ladang..mmg total lost habes laaa hikhikhik

risa said...

budak kecik ni buat ai insaf le...tahniah dik
sangat bagus entri kamu dear..tp jgn termakan pujian ye...teruskan berblogging..besttt
sanggup online gune hp nak baca entri kamu tau:)

fRaMe+LenSeS said...

Diba :: terima kasih membaca..

Mikro :: maceh boss. :)

Erin :: total lost ae? tettt~~

Kak Risa :: ya kak.. hopefully pujian tak buat adik lalai. tapi makin bersemangat nak berblog dan memberi peringatan.. apa pn maceh kak sudikan diri baca blog adik melalui hP. ;)

Подтверждаю said...

as salam..
suka entri ni.
moga kita sentiasa beringat..
kalau di-puisikan, menjadi.
insya'Allah

=)

boleh post kat karya utusan

fRaMe+LenSeS said...

Pakcik :: terima kasih pakcik. :) tak kot.. tade pape pn dari Nadh ni pakcik. :) biarlah yang hebat2 saja join. Nadh macam ni ja.. :)

kiera'sakura said...

smoga kita dijauhkn dari sume sifat yg akan membuatkn kite TOTAL LOSS... amin2...

fRaMe+LenSeS said...

Kiera :: ya.. amin2. :)

bersama kak Es said...

peringatan untuk yg mahu diingatkan.
Solat itu tiang ... kalau dah dirobohkan baiiikkkk macamana pun mcm tak de makna

Buta+Pekak+Bisu=CINTA