Followers

Wednesday, 8 June 2011

Tutorial : Update Blog Melalui Email

Assalamualaikum.
Dan salam sejahtera buat bukan Muslim yang membaca

Petang tadi Alhamdulillah.. telah sukses Nadh update blog melalui email. Tak sangka dalam dok bosan-bosan tunggu barang tu, leh plak terjumpa feature dalam Blogspot yang Nadh lum jumpa. Heran jugak kan, sebab tadi dok keluar satu screen yang menyuruh Nadh aktifkan feature Mobile Blog. Tapi lepas active pn sama jugak still takleh nak update, tapi secara tak sengaja jumpa cara update melalui email. 

Berikut Nadh kongsikan caranya :

1. Masuk ke Dashboard, dan pilih SETTINGS


2.  Pilih EMAIL & MOBILE

 3. Secara automatiknya akan masuk dalam page bawah ni. Kotak atas adalah bagi mengaktifkan Mobile Blog template, kelebihannya bila buka blog melalui nya dia akan ringan sikit la.


4. Terus scroll ke POSTING OPTIONS. Tukarkan SECRETWORD dengan kata laluan kita.
Contoh : anak.itik.tok.wi.BEDAH@blogger.com

5. Selesai sudah setup untuk Update blog melalui Email.


Itu sahaja. Selamat mencuba.


15 comments:

Miss Ran said...

pengsan

patutla jiran bsg sal outlook..erk

nk cube ke tak eh hehe

Sunah Mohammad said...

wahhhhhhhhhh~ nanti boleh try niii... hehhehe... thanks CA!

bersama kak Es said...

oohhh..best ni :)

tQ dear

Lulu caldina said...

yeah tutorial penting ni..

cik pulau said...

aikkk3.. menarik..
kalau rajin.. kena cuba ni..
ilmu baru,.'thanks yer nadh..share ni...^^,

Rahmad said...

Ble try lah nnt lepas ni..thanks..

ct-kama said...

thanks ya....leh try..;))

suhaili sarif said...

assalamualaikum nadh
terima kasih byk2..
oo mcm tu rupanya
mcm2 features ada dlm dashboard
kena rajin godek..seb baek nadh rajin.hehe

tice su said...

bagus info ni :)

aque said...

menarik.... thanks

FaRhAna JoHaRi said...

huhuhu...akak sj je wt gerak gempur..hehehe..kot2 terlupa ke..takpe slow2..sowie..

CT said...

thanks...masuk blog kita...akk dh jd follower ya...meoww

munirah said...

Best nye tips ni.. ari tu cube update blog gune software yg download kat android..tapi mcm x jalan je..

nnti nak try yg ni plak..thnx for ur sharing :)

لئيبة said...

thanks!!best2

schaze zainn said...

secret word yo nak letak apa?

tak berapa nak faham

step 1 - 3 dah oke

masuk step 4 tak berapa faham

Psycho Interview versus Tangkai Jering

Buta+Pekak+Bisu=CINTA