Followers

Friday, 17 June 2011

Israk Mikraj tu apa?

Assalamualaikum.
Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca. 

Malam ni rasa baloQ nak menaip la. boleh tak Nadh nak wat Vlog ja? umm sebenarnya kalau kamu tak bagi pn memang dah buat pn. Malam ni menghairankan, sekali rakam ja dah okeh kot rasanya.. hihi..
Tapi sebelum cerita tu keluar. Nadh kongsikan sesuatu boleh? 

Mengenai Israk Mikraj.
Peristiwa ini menurut catatan sejarah terjadi pada tanggal 27 Rejab tahun kesebelas dari masa kenabian beliau, merupakan peristiwa penting yang selalu dirayakan setiap tahun oleh seluruh umat Islam. Berlaku selepas Tahun Kesedihan dimana Rasulullah kehilangan dua "orang kuatnya" iaitu Isteri tercinta Khadijah R.A dan Abu Talib.

Pada ketika ini juga, Nabi sedikit "moral down" disamping kerana berlaku di tengah-tengah tekanan dan hinaan yang kuat yang dialami oleh Rasulullah dan sahabat daripada kelompok Musyrikin Makkah seperti Abu Jahal dan Abu Lahab.

Dipendekkan peristiwa ini merupakan sebuah peristiwa luar biasa, sebuah mukjizat dari Allah S.W.T bagi Nabi Muhammad s.a.w. yang tidak pernah dilakukan oleh rasul dan nabi sebelumnya. Hanya Nabi Muhammad s.a.w. sajalah yang diberikan anugerah dan kehormatan oleh Allah S.W.T untuk melakukannya sebagai petanda betapa tingginya penghargaan Allah S.W.T kepada Nabi Muhammad s.a.w. Ianya juga sesuatu yang istimewa kepada Rasulullah dan seluruh alam oleh kerana dengan perjalanan ini membawa semangat baru kepada Rasulullah dan seterusnya menguatkan perjuangan Rasulullah untuk menegakkan Agama ALLAH.

"Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat." (Surah Al-Israa': Ayat 1).

Nak tau lagi cerita dia? leh share dekat SINI, SINI dan SINI

5 comments:

Miss Ran said...

wahhhh

dlu kat skolah slalu dgr cramah nye

SoLy SoLicious said...

terimakasih sudi share :)

fRaMe+LenSeS said...

Miss Ran :: kagum baca kisah ni.. huhu

Soly :: sama2 kamu.. :) kita amek iktibar tau.. :) jgn jadi cam golongan yang Rasulullah jumpa tu..

miss inna said...

satu perjalanan yg begitu singkat masanya tp banyak yg perlihatkan oleh Allah kepada Nabi Muhammad..^^

fRaMe+LenSeS said...

Miss Inna :: perjalanan yang patutnya amek masa bulan, dalam satu malam. Hebat kan? T.T

Buta+Pekak+Bisu=CINTA