Followers

Wednesday, 22 June 2011

Contoh yang GAGAL. nauzubillah

Assalamualaikum.
Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Maaf ya readers, hari ni Nadh lambat update, gara-gara Nadh ada meeting pagi ni. Pukul 10 meeting, tapi since dah naik KTM kan, lagi la lambat. Pukul 10 lbh sikit baru sampai.

Nadh nak kongsi kisah baru ni.

Semalam Nadh dapat cita baru. Ada kisah pasal seorang muallaf yang masuk Islam sebab nak kahwin. Sekarang dia bertunang la dengan laki tu. Budak perempuan tu sekarang nak belajar solat.

Tapi masalahnya sekarang dia tinggal sekali dengan laki tu. Nadh tanya la, laki tu convert jugak ka? Dan yang menyedihkan, lelaki tu ADALAH LELAKI MELAYU ISLAM TULEN.

Sakit hati Nadh dengar, sedih sangat. Macam mana nak jadi contoh, jadi imam kalau kat sana pn dah macam tu.

Actually Nadh bukan nak highlight kes tu, tapi kes CONTOH ni la.

Kita nak jadi CONTOH MASYARAKAT macam mana? Macam mana orang nak hormat ISLAM?

Fikirkanlah, renungkanlah, selamat beramal.

10 comments:

Ly_Tulip said...

btol tu..kalo da diri sendiri pon x terbimbing, cmne plak nak bimbing org kan???

Hurmm~

Sunah Sakura said...

bersekedudukan?

Aku Ibu Muda said...

Banyak terjadi kes macam ni nadh. kat ofis ahkak ni pon ada. lelaki convert sebab nak kahwin. anak dah 2 sekarang. tapi kalau company ada buat makan2 yang tak halal, pon dia join jugak. macamana tu? terus orang kafir pandang rendah pada agama kita:(

bersama kak Es said...

dah banyak sangat kes macam ni..
kenapa ye sensitiviti itu bagaikan dah hilang ...
sedih

zuwaidah said...

yang nak menjadi contoh dan teladan tu patutnya perlu perbaiki kelemahan sendiri, then baru boleh memberi contoh kepada yang lain..betul tak

mas saari said...

macam tulah kalau nak mengajar tapi ikut landasan yg salah..

kiera'sakura said...

bila yang haram dihalalkan.. semoga kita semua dijauhkan dari sifat yg mcm tue.. amin..

fRaMe+LenSeS said...

Ly_Tulip :: Nadh setuju dengan kamu.. sedih pabila yang sepatutnya memmbimbing itu yang melingkupkan. T.T

Sunah :: Ya betul. kalau tak takkan Nadh nak sedih teruk2.. T.T

Ibu Muda :: itulah kak, Nadh sedih pikir kak.. kita yang bawa imej buruk, sedangkan yang buruk itu kita, dan bangsa, bukan ISLAM.

Kak Es :: entah lah kak. banyak sebab sebenarnya..

Zuwaidah :: setuju kak. Nadh setuju pendapat kak.

Kak Mas :: hurmm.. benar..

Kiera :: mgoa kita dijauhkan. amin.

Iffah Afeefah said...

erm mcm2

tp budak tu ade rase nk dalami islam

laki tu la

ishhh

fRaMe+LenSeS said...

Iffah :: tatau nak kata camna.. tapi sgt sedih n shian kan?

Buta+Pekak+Bisu=CINTA