Followers

Thursday, 16 June 2011

REPLY Surat bantahan DRAMA NORA ELENA (?)

Assalamualaikum
Dan salam sejahtera buat bukan Muslim yang membaca. 

Baru kejap tadi Nadh melawat blog sahabat MTT Nadh ni. Dia ada share pasal
" Surat bantahan DRAMA NORA ELENA (?) " (click untuk baca)
AMARAN ni SURAT MEMAIN JA TAU. AMPA JANGAN PERGI HENTAM TUAN TANAH PLAK NA.

Sebenarnya Nadh dah lama terbaca tentang surat ni, tapi hari ni since takdak apa Nadh nak buat tengah hari ni, Nadh nak menjawap surat ni boleh tak? 



i)                    Membuatkan jiwa isteri isteri terganggu. (Mana ada suami gitu sabo dalam dunia ini?)
Kalau Nadh nak cakap ada camna? Mari renungkan para suami yang stay dengan isteri yang sakit, jaga isteri yang sakit sampaikan isteri dia sihat atau meninggal. Tak cukup sabo ka tu? Lagi satu, contoh terbaik kita, Nabi Muhammad SAW pernah satu ketika ditolak oleh seorang isterinya sebab marahkan Nabi, tapi Nabi tak buat apa-apa. Cuma mendiamkan diri sahaja. Isteri baginda kemudiannya dimarah ibu mertua Baginda kerana berkasar dengan Nabi Muhammad SAW. Tau apa Rasulullah kata, “biarkan lah dia ibu, dia dah banyak bersusah untukku..”

ii)                  Jiwa jiwa suami juga turut terganggu (. Ini kerana, apa bila tiba scene scene romantik dan tidak dapat diterima akal, seperti Nora terpeleot, Seth siap dukung bawak g sofa, )
Hellowww macik-macik sekali, anda dah besar XXXL lepas tu nak suruh suami bersaiz M angkat, memang tidak la. Mau patah riuk suami anda. Mahu ka menjawap patah pinggang suami anda kemudian harinya? Sorang terpeleot, sorang patah pinggang, Tidur katil spital sebelah-sebelah.. wowwwww~~ sweet kan?

iii)                Memberi harapan pelesu kepada gadis gadis yang belum menikah (maka ramai gadis gadis mencari pasangan hidup yang romantik nak mampus macam Seth Tan)
Apa kata islam? Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Kahwinilah wanita itu kerana empat perkara, kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikan dan kerana agamanya. Pilihlah wanita yang beragama, engkau akan selamat". 

Kita samakan pula dengan pemilihan lelaki sebagai suami, ada tak dia sebut pasal Romantis? Tidak sebab Ianya akan datang kemudian. Percayalah.. (Dari cerita benar : Temuramah dengan seorang yang kahwin n bercinta selepas kahwin)


iv)                Pasangan-pasangan bercinta kerap bergaduh Sang aweks memaksa jejaka untuk kerap membelikan bunga)
Couple bergaduh? Dalam islam ada sebut sal couple ka? COUPLE TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI. Nak bunga? Kahwin la.. jangan kata bunga, setaman boleh pergi petik sesame. Sweeet kan?

"Isteri-istei kamu adalah seperi kebun tempat kamu bercucuk tanam, maka datangilah kebun tempat kamu bercucuk tanam itu bagaimana sahaja yang kamu kehendaki." (Al Baqarah: 223)

v)                  Tak logik punya citer..Brape lama kawen baru bole 'bersama'??
Ehem-ehem-ehem.. nak Tanya sat, KAHWIN SEBAB SEKS ka? Kalau anda kahwin sebab SEKS, sila ngaku. Nadh tak setuju dalam hal ni, sebab kahwin itu, bukan kerana semata-mata SEKS, SEKS dan SEKS, ianya lebih meluas dan apabilanya terlalu disempitkan kerana SEKS, kita akan jadi HAMBA SEKS. Tak dapat SEKS lari, pergi “makan luar”, mahu ka macam tu?
 
Aisyah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW. mengahwininya ketika dia berusia 6 tahun dan tinggal bersamanya ketika usia 9 tahun dan baginda meninggal ketika usianya 18 tahun.” [Sahih Muslim, no. 1422]

Tengok contoh kita, 3 tahun kot, slumber ja??

      vi )        kari hangus, nasik hangit
                   ini salah sendiri tau. Jangan nak salahkan orang lain ya..


Moral of the story :: 
(I ) Mencontohi yang baik, (Rasulullah) itu perlu. Calon contoh dah ada, yang sememangnya bersikap romantic dan penyabar, dan begitu sayangkan isterinya. 

" Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik terhadap keluarganya dan aku adalah yang terbaik daripada kamu terhadap keluargaku. "

(II) Mengikut apa kata ALLAH (Amal Makruf Nahi Mungkar) adalah WAJIB juga sangat perlu. Sebab ALLAH dah berfirman, 

"Wanita-wanita yang keji diperuntukkan untuk lelaki yang keji. Dan lelaki yang keji diperuntukkan untuk wanita yang keji pula, dan wanita yang baik diperuntukkan bagi lelaki yang baik, dan lelaki yang baik diperuntukkan bagi waita yang baik pula." (An Nur: 26)


Nak yang baik? Jadilah yang terbaik..



21 comments:

Eera Shera said...

ulasan yg sgt bagus.contohila Rasulullah yg bersikap baik ngan isteri

nora amila ghazali said...

hurmm nora setuju ngan along.. hoho... tak salah pon cerita tue.. normal la.. mana kita tau tak dak laki macam tue.. cuma dalam 1000 mungkin seorang ja.. hoho.. nasibla..

LaDy_aFieFa said...

wahh...suka2..
actually semua ni berbalik kepada agama kita kn...nice ebtry..

"setaman pun boleh petik sesama" hihi
suka ayt nih lalala~

shida anwar said...

"(Dari cerita benar : Temuramah dengan seorang yang kahwin n bercinta selepas kahwin)"...

macam tau ja kisah sapa dik...hahaha..x tau nak komen sangat..x tgk nora elena betui2..

anem ahia said...

sukeeeeee

Miss Ran said...

jiran terbaik la

nangis sambil makan

cik pulau said...

tu diaaa..
segala-galanya tentang nora elena...
apepun.. banyak yg boleh kita pikir dan amek iktibar..

jom layan nora elena petang..
berkahir sudahh.. laaalala~

Sunah Sakura said...

ouhhhhhhhhhhhhhh~ i likeeeeeee!

Belog MTT said...

Terbaekk Nadh ... :)

ain revival said...

wahhh..terbaek ah nadh buat REPLY surat tuh..hehe

Isteri Encek Bard said...

ermmmm just anggap antry akak geli tu satu gurauan jer, bukan serius

Miss b said...

emel tu emel main main je kot. saja nak buat kelakar.

*Miss Geli^ said...

assalamualaikum

dan terima kasih sebab share entry SUKA SUKA saya

btw, saya rasa, saya tak perlu nak menggelabah dengan apa saja kata kata awak, sebab saya rasa, awak tau, entry yang saya tulis tu adalah suka suka kan?

CiK LiYzA ^^, said...

alhamdulillah~
seb bek xtlalu obses ngn seth tan tuh...idola teragung kita dah cuk0p utk di wat contoh ikutan spnjg zaman...

fRaMe+LenSeS said...

Eera :: ehhe.. betul tu. ikutan sepanjang zaman. tu baru betul nak ikut..

Nora :: betul la tu. :)

Afifa :: ehhe.. jum la petik setaman. :P

kak Shida :: ehhe.. ya ka? sapa tu?

Anem :: hihi :)

Miss Ran :: awat ngs ni?

Cik Pulau :: yayy.. akhirnya.. :P

Sunah :: nasib yu like. tak like majuk. :P

MTT :: maceh2..

Ain :: ehhhh.. ne ada .. besa ja

fRaMe+LenSeS said...

Isteri encek Bard :: ehh.. tak amek serius pn kak..

Miss B :: tahu dia melawak la.. Nadh cuba kupas dalam ruangan yang menyeluruh. itu sahaja. maaf andai ada salah..

Miss :: ehh akak geli, Nadh mintak maaf la if akak terasa plak reply Nadh tu. tade pape niat pn la kak. Nadh cakap dalam konteks masyarakat yang luas, sebab ramai yang menolak reality ng kata tak wujud tu kan? Nadh ubah + tambah isi penting agar suma kembali kepada Ispirasi seluruh alam, Nabi Muhammad SAW. btw if akak terasa ng Nadh, Nadh mintak maaf.. T.T

Liyza :: tau takpa.. hihi

kiera'sakura said...

Kaum laki-laki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh karena Allah telah melebihkan sebahagian mereka (laki-laki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan karena mereka (laki-laki) telah menafkahkan sebagian dari harta mereka. Sebab itu maka wanita yang saleh, ialah yang taat kepada Allah lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada, oleh karena Allah telah memelihara (mereka). Wanita-wanita yang kamu khawatirkan nusyuznya, maka nasihatilah mereka dan pisahkanlah mereka di tempat tidur mereka, dan pukullah mereka. Kemudian jika mereka menaatimu, maka janganlah kamu mencari-cari jalan untuk menyusahkannya. Sesungguhnya Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar.
[surah An Nisa ayat 34]

nuhara said...

terbaik sokong sgt :)

Nabila Huda said...

thumbs up!!

ulasan beserta contoh. sangat lengkap..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

errr....ada yg salah paham plak ka??

rileks nadh...

best kot entry nadh ni... entry nadh ni pn ada lawaknya cuma dselitkan dengan ilmu agama islam...

so memang xperlu nak menggelabah ye dak??

=)

fRaMe+LenSeS said...

Nuhara :: maceh menyokong.. :)

Nabila :: maceh kamu.. :)

Cik GK :: hihi.. maech menyokong Nadh. :) thx tau.. happy sgt ada kamu sokong. :)

Buta+Pekak+Bisu=CINTA