Followers

Saturday, 18 June 2011

Psikologi dan genetik

Assalamualaikum.
Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Psikologi dan genentik mempengaruhi siapa kita sekarang.? Ada sesiapa yang setuju dengan kenyataan ni.

Dari kajian yang dilakukan, genetik mempengaruhi kita juga. Sebagai contoh, anak seorang peniaga, menjadi peniaga kerana fikiran dia turut "otak berniaga" sebagaimana keluarga dia.

Selogik mana kenyataan ni? Even melayu punya quote dia tersendiri iaitu "kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi?"

boleh jadi jugak, tapi mgkin juga atas faktor psikologi semasa. Hujah nadh, anak-anak ketika membesar, ibubapa kekadang akan menekankan, "hang jugak yang akan mewarisi perniagaan bapak ni sebab hang kan waris??". Disamping anak diminta membantu bapa bekerja bila ada masa lapang. Dari sana psikologi anak dididik dan belajar menjadi seorang 'pewaris'.

Psikologi atau gen? Pendapat anda?

4 comments:

nadzli azlan said...

no komen ! heheh ~! abang !!! cmana nk buek yg atas blog post neh (blog org lain punya)

Miss Ran said...

psikolgi

erk gen doctor

tak smestinye anknye doc

BlueberrY CheesE said...

hurm, susah nak cakap. ada certain psikologi, dan ada certain memg ikot genetik. tp semuanya if nak, xd seribu dalih. semua org ada kelebihan masing2 kan. =)

fRaMe+LenSeS said...

Adik :: abg da gtau smlm kan? ahahaha..

Miss Ran :: umm yang tu betoi..

Blueberry Cheese :: setuju ng kamu la. nak sedaya kita usaha, tanak sekuat kita bantah kan? yesh2.. kamu betoi. hehehe

Buta+Pekak+Bisu=CINTA