Followers

Sunday, 26 June 2011

Nadh VS Handphone

Assalamualaikum.
Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Nadh baru ja balik. tapi tak baru sangat la. Dalam sejam juga la jumpa sorang sahabat tadi. Lama tak jumpa dia, last jumpa juga dekat Shah Alam tadi. Dia nak beli handphone tadi. 2 biji sekali beli, hebat-hebat. Nak jeles leh tak? ehhe.. Sebiji SE sebiji lagi Norkia. 2 biji HP dengan 3 biji HP di trade-In. 

Wahhh.. seronoknya.. Nadh tadi pun dah terpengaruh dah. Macam nak ja Nadh kuarkan duit tadi beli Samsung Ace. Tapi last sekali, cuba rehatkan minda, kawal nafsu tak beli la. Macam nak ja ikut kwan trade in HP, tapi tak jadi la. Tak sanggup pula rasanya melihat HP Nadh di trade in dengan kedai.

Sebenarnya HP yang Nadh pernah pakai semuanya masih ada tersimpan dekat rumah. Reason, masa beli mahal. Nak jual balik, harga turun banyak kot. Tak sampai hati.

 
First HP Nadh is NOKIA 2100. Ni model kesukaan masa tu. HP ni dihadiahkan oleh sepupu Nadh. tapi dah dihilangkan oleh Adik. Memang marah la masa ni sebab masa tu Nadh dekat PLKN. Tak boleh bawa HP, tinggal dekat rumah dan Adik hilangkan. Sakit jiwa sat. Sebab Nadh sangat sayangkan hadiah-hadiah Nadh. 






 
NOKIA 6600, 1st handphone Nadh beli sendiri. Ni handphone kedua Nadh pakai. Harga beli dalam RM1350 tak silap. Masa tu kan, kerja waktu cuti semata-mata nak pakai HP ni. Masa nak beli tu, tanya Mama. Ma, nak beli handphone ni boleh tak? Mama kata beli la. Tanya lagi, Ma betul ka boleh beli ni? Mama kata beli aja la. Nadh tanya kali ketiga dekat Mama. Betul ni Mama? Barulah Mama tanya, berapa harga HP ni? Nadh gtau la harga dia. Mama tak membantah, Mama kata beli lah, sebab masa tu Nadh kerja teruk kot untuk dapatkan HP ni.



 
Yang ketiga adalah NOKIA 5300. Ini idaman ketika zaman tu juga. Ingat lagi, warna Merah. suka sangat-sangat. Ini dah ditinggalkan dekat rumah untuk Mama pakai. Tapi tak kesudah Mama dah taknak pakai sebab dah problem sekarang.








 
Keempat, Sony Ericsson C902. Masa beli 2 biji sekali. Pakai dengan Ex Nadh. Pakai HP ni sesama. Problem HP ni, yang dia punya tu, entah berapa kali tukar entah. Ada ja masalah dia. Tapi yang Nadh okeh aja, tak ada masalah pun. 








 
Kelima, Nadh beli NOKIA E72. Sebab Nadh beli HP ni, sebab nak cari HP yang boleh load email, dan hasilnya, dalam hutan pun Nadh leh lagi membalas-balas email dengan customer. hehe.. HP ni jadi pilihan sebab Mama YANG PILIHKAN. Sebab tu Nadh sayang HP ni. 






 

Keenam, Ipong. hehe.. Sebab pakai, tengok orang pakai, rasa kenan plak. Sebab tu pakai HP ni. weee~~







 

Last yang paling baru is NOKIA N97 Mini. Yang ni pakai lepas Boss Nadh ajak tukar. rasa dalam lepas sebulan ke dua bulan Nadh pakai E72. Last sekali sebab geram tak boleh nak update Blog melalui dia, Nadh tukar balik ke E72 tahun ni.






Next HP, masih under consideration, sama ada Samsung Galaxy ACE atau Samsung Galaxy Tab. Mana satu ya? Teeetttttt~~~ 


Samsung Galaxy Ace VS Samsung Galaxy Tab


Oihh,. Nadh bukan gila gadget okeh, pakai sebab rasa nak pakai ja. Almaklumlah tak kaya raya macam orang lain. BTW banyak lagi nak fikir selain dari tukar HP ni. hehehe.. Apa pun, happy sahabat Nadh kata, kalau nak beli nanti bagitau dia, dia akan mai sini, temankan. Sebab dia kenai penjuai HP tu, leh la dia bodek sikit untuk dapat murah. Syg lebih la dekat kawan Nadh ni.. Weeeeeeee~~~

14 comments:

Iffah Afeefah said...

kalau ai ai akn suh beli galaxy tab

sbb sng online..besa..agpun nadh ade ipong da

wtpe nak ace

sme je funtion...ipong ag cnggih kan

baik ipad nadh wakaka

gila gajet jugak hahaha

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

wahh... byk kali da tu HP Nadh ni..

sy baru 3 je kot... heee~

cik pulau said...

yang nadh senaraikan tu..
satu pun tak pernah pakai.. hahaaha..

missina said...

samsung galaxy ace cantik la,,takpun amik jer kedua2 skali,,hehehe,,

cik najihah said...

mak oi
meletop2 henpon nadh pakai ek..
waaaa CN terlalu nak kan samsung galaxy yang baru tu wuwuwu awesome lah

forever love said...

banyak nya handphone die pernah guna

haslinda said...

waaa... byk nya. kte penah tukar hp 3 kali je. hehe...

tp kan hp E72 tu hp idaman kte. tp sampai sekarang x dpt2 lg sbb x mampu nak beli... hihi ^^

Sunah Sakura said...

perghhhhhhh! bape kali tukar ni CA? boss yang ni tukar baru 3 kali je kot...hahahha~

fRaMe+LenSeS said...

Iffah :: hihii.. tetttt~~ sebab tu Nadh letak under consideration.. weee~~

Izzat :: hihihi.. banyak ka.. tettt~~ macam tak byk sgt ja.. hihihi

Cik Pulau :: hihi.. nsb tak sama. kebanyakan nadh tuka masa dia tgh top la. weee~~

Missina :: hihi.. dua-dua sekali modal la kamu. hehehe. tak mau bazir duit. :D

Cik Najihah :: cantik kan galaxy tu? wahhhhh...

Atiq :: hihi.tak la banyak sgt pn nak banding orang luar.. :)

Haslinda :: sekarang reger da turun da kamu. tak silap tgk semalam 800+ tak silap.. :)

Sunah :: hehehe.. tade la banyak kali sgt pun. :)

kiera'sakura said...

ade satu enpon ,, skang adk pakai.. siap warning kt adk,,, pkai jgn bagi rosak sbb tue beli pakai duit PLKN... :D

bersama kak Es said...

wehhh nak tukar baru lagi? bak meh sini yang lama kat akak eks~

*wink *wink

Подтверждаю said...

as salam..
mak aih. banyaknya tukar henpon.
haih..bnayak sungguh >_<

huhu..utamakan keperluan berbanding kehendak. macam kete la, selagi boleh berjimat, jangan guna kenderaan kalau guna pengankutan awam, lebih murah.

kalau beli kete cash takpe la. takde la modal nak kena keluar tetiap minggu. tapi kalau beli rumah atau tanah, lebih berbaloi. sebab ada pulangan. kereta? tu pun kalau buat servis sewa.

ha,.. ni tips orang cina yang sedang belajar kebanyakjannya. sanggup naik kenderaan awam untuk beli rumah secara ansuran, dapat beli rumah, sewakan. mana yang ada kenderaan, sewakan kat kawan2 dengan harga lebih murah sikit. janji ada pelanggan setiap hari.baru pendapatan tu statik.

ingat,jangan bazirkan duit kepada benda yang kurang boleh memberi pulangan semula kepada kita. macam gadjet2, kita sendiri yang guna, rumah, tanah, kereta, dsb? haa..ada hasilnya.

aik.plkn tahun bila tu? zaman pakcik, plkn belum ada walaupun ada. haha

nadzli azlan said...

i nak Xperia X10 !!! T.T

fRaMe+LenSeS said...

Kiera :: bawak mai tpom tu. :P aahahah

Kak Es :: heheh. :P

Pakcik :: hihihi.. ne ada banyak sgt pn pakcik.. apa pn maceh atas nasihat utamakan keperluan berbanding kehendak tu pakcik.. maceh sangat,. Nadh PLKN tahun 2004 la pakcik..

Adik :: tulah. tgk kemarin.. cantik la wane putih.. huu T.T

Buta+Pekak+Bisu=CINTA