Followers

Tuesday, 14 June 2011

Tutorial : Macam Mana nak buat Blockquote dalam entry

Assalamualaikum.
Dan salam sejahtera buat bukan Muslim yang membaca.

Malam ni nak wat sedikit tutorial leh tak?
Jiran Nadh nak blajo buat macam kat bawah ni katanya..
Tapi sebelum tu, Nadh nak tanya.. 

Nadh comel kan? baik setuju, kalau tak Nadh tamo aja..
hihihi. acah aja la. :)

Baek, nak buat dia macam ni.
Click Design > Edit HTML
Lepas tu click dekat  Expand Widget Templates

Kemudian tekan button CTRL+F dan paste-kan code
b:skin 
 kemudian bila dah jumpa macam kat bawah ni
  


PASTEKAN code macam dekat bawah ni sebelum code tadi. 
    .post blockquote {
    background: #99FF99;
    -moz-border-radius-topleft: 10px;
    -moz-border-radius-bottomright: 10px;
    padding: 6px;
    Border: 3px solid #006600;
    margin:1em 20px;

Jadinya, dia akan jadi macam ni

Kemudian click SAVE TEMPLATE dan dah boleh pakai.


Cara nak pakai macam ni.
Highlightkan tulisan yang kita nak letak kotak tu. macam kat bawah ni

Kemudian tekan dekat Quote kat atas ni. 


Tadaaa.. Ciap dah tulisan dalam kotak dan akan keluar macam ni
ALLAHUAKBAR! ALLAHUAKBAR! ALLAHUAKBAR!

ALLAH Yang Maha Kuasa, Dan DIA Maha Mengetahui apa susunannya
buat kita yang diamanahkan sebagai khalifah di Dunia ini.



Baik. Untuk edit isi dalam Code tadi. Ada kat bawah ni.

.post blockquote { background:  #99FF99; ( bold : ini background belakang warna HIJAU) boleh ubah dekat SINI contoh nak tukar color hitam tukar lah kepada #000000)
-moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; ( bold : ini border dia. kalau nak ubah la)
padding: 6px; ( tak payah kacau )
Border: 1px solid #006600; ( ini border color HIJAU GELAP. kalau nak tukar line dia tebal, tambah lagi 1 kepada 3 ka 4 ka 5 ka atau 10px. (ikut suka la nak tebal mana, ikut kesesuaian kamu)
solid adalah GARIS LURUS macam ___________
dotted adalah GARIS TITIK-TITIK macam …………………….
dashed adalah GARIS PUTUS-PUTUS macam  _ _ _ _ _ _ _
margin:1em 20px; ( tak payah kacau )
}

Sekian. Selamat Mencuba.
Mekaseh.

9 comments:

Miss Ran said...

erk bukan y ni..tapi takpela nadh

terime kasih

eh 888

gedek! said...

Hoi susahnya!

I'm too old for this!

fRaMe+LenSeS said...

Miss Ran :: hihi.. sowie2.. silap paham la plak. hehe

Pakcik Gedek :: ehhe.. tadak la susah sangat pun.. nampak ja complicated..

Faris Adli said...

nasib baik aku pakai wordpress..memang dah ada function ni..patut la ramai blogger blogspot tak pakai blockqoute

littleworld said...

x menjadik la...

msredcheesecake said...

cik nadh,
besr la buat ni...nanti bila msred nak buat buleh refer kat sini...best best...

efa said...

waa abg nadh cheq tak lps lg buat mendealah tu tension!tak jmpa2 b:skin tu adesss =_= nak try lain huhu

bunga jasmine said...

nape erk xjd...could not be parsed as it is not well-formed..

Mohamad Fitri said...

siyus tak boleh!

Buta+Pekak+Bisu=CINTA